Mateusz Gruszka

Kuk, deckhand

Polarnik z krwi i kości, uczestnik aż czterech wypraw polarnych do Polskiej Stacji Polarnej Hornsund im. Stanisława Siedleckiego na Spitsbergenie. Łącznie w Arktyce spędził rok i siedem miesięcy. Z zawodu kucharz, z wieloletnim doświadczeniem w gastronomii. Uczył się pod okiem znanych i cenionych szefów kuchni w Polsce. Jeden z uczestników prestiżowego konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night – edycja 2019. Specjalizujący się w dobrej jakości produktach, przede wszystkich tych hiszpańskich. Złota rączka, potrafi przyrządzić danie na miarę restauracji z gwiazdką Michelina i w razie potrzeby naprawić każdą usterkę.

Z zamiłowania wędkarz, żeglarz, lubiący górskie wojaże, kajakarstwo, hiszpańską kuchnię oraz kontakt z naturą. W wolnych chwilach zwiedza świat i poznaje nowe smaki naszej planety. Raj na Ziemi odnalazł w Arktyce.

  • Świadectwo przeszkolenia w zakresie indywidualnych technik ratunkowych
  • Świadectwo przeszkolenia w zakresie ochrony przeciwpożarowe stopień podstawowy
  • Świadectwo przeszkolenia w zakresie elementarnych zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej
  • Świadectwo przeszkolenia w zakresie bezpieczeństwa własnego i odpowiedzialność wspólnej